Nederlandse jongeren verlaten Facebook

Unlike - The Content GuysJongeren tussen de 16 en 19 verlaten massaal Facebook. Ook in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Global Web Index die onlangs werden gepubliceerd.

De helft van de Nederlandse jongeren verlaat Facebook

Op de vraag wie op Facebook zit, bevestigde 56% van de jongeren dit met een “ja”. Dit was in het eerste kwartaal van 2013 nog 76%. Een daling van 20% binnen een half jaar dus. Dit zijn weliswaar de cijfers gemeten over jongeren over de hele wereld, maar Global Web Index wist te melden dat de daling onder jongeren in Nederland het grootst is. Maar liefst 52% van de Nederlandse jongeren verliet afgelopen jaar Facebook.

Jongeren communiceren met de app die past bij hun identiteit

Naast pa en ma, zijn ook steeds meer opa’s en oma’s pottenkijker geworden op Facebook. Daar hebben de jongeren dus geen zin meer in. Bovendien zoeken jongeren steeds meer naar het communicatiemiddel dat het beste bij hun identiteit past. Middelen die goed scoren onder jongeren zijn o.a. Tumblr, Instragram en Whatsapp. Tumblr heeft daarvan nog het meest weg van een profielensite, bij de Instagram draait het vooral om het delen van foto’s of korte filmpjes. In die laatste categorie scoort Vine zelfs nog beter.

Whatsapp is momenteel verreweg het meest populaire chatprogramma. Daarnaast doet Twitter het nog altijd goed onder jongeren. Via Twitter blijven ze nog altijd via korte berichten met elkaar in contact, terwijl ze tegelijkertijd online meepraten met hun favoriete Tv-programma.

Twitter ChatFacebook ziet omzet desondanks stijgen

Echt last lijkt Facebook op dit moment nog niet te hebben van deze trend. Zo noteerde Facebook ruim 60% meer omzet dan een jaar eerder. Totaal praten we over ruim 2 miljard omzet voor het grootste social media platform van de wereld. Daarvan kwam 1,8 miljard dollar uit advertenties. De helft van de advertentie-omzet was weer te danken aan mobiele advertenties.

Desondanks baart de trend zorgen bij Facebook. Het platform is bij één van de doelgroepen al niet meer heilig. Who’s next?

Leave a comment