De Facehoek: geslaagd experiment door samenwerking

De Facehoek - The Content Guys 2Maanden na het afstuderen ging de gemeente Apeldoorn overstag: vier weken geleden kreeg voormalig studente en tegenwoordig architecte Susanne Bakkenist het startschot om alsnog het Zwitsal LAB – onderdeel van een afstudeerproject van de architecte – te mogen organiseren. Tja, mosterd na de maaltijd of een unieke kans om alle ideeën die zijn opgedaan tijdens het afstuderen in de praktijk toe te passen? Bakkenist koos voor het laatste en stelde hals over kop een team samen. Een team inclusief The Content Guys.

De Facehoek - The Content Guys 4Even een korte uitleg: LAB staat voor Leegstand Architectuur Beheer. De studie van Bakkenist was gericht op het voormalig Zwitsalterrein aan de Vlijtseweg in Apeldoorn. Wat betekent de leegstand voor Apeldoorn? Wat kost het? Hoe kunnen we meerwaarde creëren voor het terrein? Geeft tijdelijke invulling meerwaarde aan het terrein? Vooral de laatste vraag bracht veel discussie met zich mee. Naast die discussie ontving Bakkenist ook tientallen, zo niet honderden ideeën voor tijdelijke invulling van leegstand. Met de beste ideeën ging ze aan de slag. Als experiment. Het woord LAB kreeg ineens een andere invulling.

Zwitsal LAB bestond uit twee dagen. Vrijdag 11 oktober werd ingericht als een dag voor flex- en netwerkers. Een werkdag dus, maar dan net iets anders. Zaterdag 12 oktober stond in het teken van vertier. Het deel-experiment die The Content Guys werd voorgelegd betrof met name voor die vrijdag.  De uitdaging: zoveel mogelijk creatieven vinden, veelal online gespecialiseerd, om die ene dag met elkaar samen te werken op een werkeiland. Dit eiland kreeg de naam De Facehoek.

De Facehoek - The Content Guys 7Wij ontvingen tal van positieve reacties op Zwitsal LAB en het idee om gezamenlijk een dag de leegstand van een loods op te vullen in een zogenoemde Facehoek. Van beginnende ZZP-ers tot gevestigde bedrijven als FAAM, Vindkracht 9, Kompaan en Max.nl; iedereen wilde wel samenwerken. Met zo’n line-up kregen we nog een extra experimentje voor de kiezen. Hoe konden we een stroom- en internetloos gebouw, toch voorzien van de nodige basisbehoeften voor deze harde werkers?

Dani Levy van Veluwse Schavuyt en Mark Rodenburg van Wireless Apeldoorn schoten ons te hulp. De Veluwse Schavuyt stelde zijn internetpoort beschikbaar. Wireless Apeldoorn zorgde voor professionele bekabeling en de nodige hotspots. Nadat de gemeente ook had toegezegd stroom te leveren, was elektriciteit en WiFi een feit.

De Facehoek - The Content Guys 6Met WiFi, de warmteheaters en een twintigtal deelnemers werd er dan ook flink gewerkt, gesproken en nieuwe contacten gelegd. Ondertussen hielp The Content Guys daar waar mogelijk mee om de Facebook Community van het Zwitsal LAB up-to-date te houden. Resultaat: zonder adverteren maar met een boeiend verhaal van 80 naar meer dan 500 likes in 3 weken tijd.

Daarmee durven wij te stellen dat ons experimenten zijn geslaagd. Of er een vervolg komt, is nog maar de vraag. De studie is immers afgerond. Toch waren er genoeg nieuwe inzichten ter verbetering en nog meer ideeën als nieuwe uitdaging. Zouden we dan toch… Eerst nog heel even genieten en nu eerst weer de spreekwoordelijke draad oppakken.

Het wordt weer eens tijd voor een blog.De Facehoek - The Content Guys 1

The Content Guys - Maak fans van volgers

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s