Uitvinder van de muis Douglas Engelbart (88) overleden

Muis - Engelbart

Na de uitvinder van Mickey Mouse, is nu ook de uitvinder van een andere muis overleden: Douglas Engelbart. Dat heeft het Amerikaanse Museum voor Computergeschiedenis bekend gemaakt.

Bijna 45 jaar geleden kwam Douglas Engelbart tijdens een congres aanzetten met een muis. Hij en zijn collega William English waren toen al zo’n 5 jaar bezig geweest aan het ontwikkelen van dit kleine apparaatje. Engelbart kreeg niet veel laten na de presentatie het patent in handen van de muis, dat eigenlijk “X-Y Positie-encoder voor een Beelschermsysteem” heet. Het apparaatje werd echter vernoemd naar het diertje, omdat de vorm vele gelijkenissen toont. Dit tot frustratie van Engelbart die het woord muis maar niks vond.

douglas engelbart

Inmiddels zijn er tal van verschillende muizen verschenen, waaronder een muis met meerdere knoppen, met een muisbal, met scrollfuncties, draadloze muizen, pen-tablet enz. Het was vooral Apple die lang volhield om maar met een muisknop te werken. Iets wat Engelbart niet had voorzien. Na het eerste type had hij al plannen voor een meerknoppige muis. Inmiddels is Apple ook overstag gegaan.

Engelbart was zijn tijd behoorlijk ver vooruit. Op hetzelfde congres waar hij de muis presenteerde, sprak hij ook al over hyperlinks en videoconferenties. Functies die we vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwen.

Engelbart had meer dan 20 patentent en tal van (technologie)prijzen op zijn naam staan. Hij werd 88 jaar.

The Content Guys - Maak fans van volgers

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s